piatok 3. februára 2012

PIZZA

Na cesto na pizzu potrebujeme: pol kila hladkej múky (môže byť aj pol na pol so špaldovou prípadne len hladká špaldová), pol kocky kvasníc, soľ, 5 lyžíc olivového oleja, 300ml vlažnej vody

Pripravíme si kvások - do misy, v ktorej plánujeme robiť cesto dáme trošku teplejšej vody (asi deci), rozdrobíme kvasnice, pridáme lyžičku cukru, zamiešame prstom. Cukor podporuje kvasnice kvasiť. Nechám 2-3 minúty na teplom mieste, môže byť napr. radiátor, teplý šporák. Kvások je hotový ak na povrchu sú také zvláštne napučané bublinky, rozdiel spoznáte.
Do kvásku pridáme múku, 5 lyžíc oleja (najlepšie olivový, môže byť aj Olive de pomace) a asi 2 kopcoité lyžičky soli, podľa tuhosti pridávame vlažnú vodu a rukou vymiesime. Cesto sa nesmie lepiť, ak sa lepí treba pridať múku. Cesto vždy ochutnávam, hlavne aby bolo dosť slané!

Vymiešané cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 30- 40 minút.

Cesto môže kysnúť napr. na radiátore. Ak chcete celý proces "urýchliť" tak ho môžte dať do rúry , ktorú predhrejete na 50 stupňov a vypnete.

Cesto by malo vystačiť na 4 pizze,  z vykysnutého cesta urobíme 4 bochánky, každý vyvalkáme na hrúbku asi 3-5 mm. Rozvalkanú pizzu dáme na plech vyložený papierom na pečenie a poukladáme na ňu čo len chceme.

Moje tipy: 
- ako základ treba použiť POMODORO ( drvené paradajky) ochutené štipkou soli, korením a oreganom..ŽIADNY KEČUP!! 
- na záver si pizzu potrite cesnakom (rozpučený cesnak zmiešajte s trochou olivového oleja)







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára