utorok 31. januára 2012

Domáci "Elenkin" chlieb



Tento príspevok je venovaný mojej drahej tete, ktorá ja pre mňa inspiráciou, a to najmä vo chvílach keď ja len o šaláte z grilovanej cvikle premýšľam ale ona už ju servíruje :)

Prečo chlieb kedysi zoschol a dnes už len splesnivie? Priatelia, zamyslime sa nad tým, či nášmu telu budú chýbať látky pod označením E pridávané do chleba.
Nemajú tam čo robiť, cesto na chleba sa totiž odpradávna skladá len z múky, vody a kvasníc a zvládnete ho hravo, tak ako i ja posledný deň v roku :) Chlieb bol poctivý, vymiešaný ručne, vykysnutý  s pomocou radiátora a upečený v rúre (žiadna domáca piecka!)
Potrebujeme: 1kg muky ( pol hladkej, pol špaldovej), 1x kvasnice, rôzne semienka, dve lyžice octu, soľ

  1. Múky zmiešame (nielen staré mamy ale i teta Elenka hovorí, že preosiať tak preosejeme )
  2. Pripravíme si kvások – do misky dáme trochu teplej vody, lyžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Cukor pomáha kvasniciam naboptnať, kvasniciam to trvá asi 2-3 minútky.
  3. Kvások zmiešame s múkou, pridáme 2-3 lyžičky soli a 2 pol.lyžice octu. Pridáme aj semienka (lanové, sezamové, slnečnicové...)
  4. všetko vymiešame, ručne alebo varechou, komu ako lepšie. Ja radšej ručne, lebo mam pocit že s cestom sa zžijem a bude nadýchanejšie.
  5. Veľmi dôležité je cesto ochutnať, ja ochutnávam každé, dokonca aj cesto na zemiakové placky. Ak bude chutné cesto, musí byť dobrý aj výsledok! Ochutnávame hlavne to, či je dosť slané, lebo nie je nič horšie ako neslané pečivo – poznáte to, pekári si vypijú a trpí cela dedina.
  6. teraz je ten správny čas nechať chlebík nakysnúť, na teplom mieste asi 30min, po prvých 30min treba cesto ešte raz premiešať a dať znova kysnúť (ďalších 30min)
  7. Vykysnuté cesto dáme na plech, papier na pečenie je fajn (ja ho mám rada, nemusím potom umývať plech)
  8. Potrieme ho studenou vodou zmiešanou so soľou (najlepšie štetcom)
  9. Na 15 min ho dáme do horúcej rúry (cca 220 stupňov), potom stíšime na 170 a dopekáme 45 min, sledujeme farbu. Skúška upečenia: špajlou pichnem do stredu, nechám ju vojsť do chleba a keď vyberiem a bude suchá, tak je to hotové
  10. Na záver potriem ešte raz kôrku vodou a soľou a nechám vychladnúť.


Upečený chlieb som nestihla odfotiť :) len sa po ňom zaprášilo...






3 komentáre:

  1. Lucka, chlieb som nekupovala ani nepamätám. Pečiem si ho doma, aj pečivo. Len si v recepte neuviedla, koľko vody je potrebné použiť celkovo. Rozhodla som sa vyskúšať aj Tvoj chlieb, použila som 600g špaldovej hladkej múky a 400g špaldovej hladkej celozrnnej múky. Kvások kysne, idem zamiesiť a dám potom vedieť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zuzka, dakujem velmi pekne a som velmi rada.. nie je nad stare klasicke a rokmi odskusane recepty! :)

    OdpovedaťOdstrániť