nedeľa 29. januára 2012

Taliansky chlieb FOCACCIA



Ide o taliansku variantu chleba, je vhodná ako príloha ku šalátom, nátierkam a v spojení s kvalitným olivovým olejom sa presuniete na okamih do Toskánska

Potrebujeme: ½ kocky kvasníc, lyžička cukru, ½ kg hladkej múky, soľ, cca 250ml vlažnej vody, olivový olej, bylinky (rozmarín)

  1. pripravíme si kvások – do misky pridáme trochu teplej vody, lyžičku cukru a polovicu kocky kvasníc
  2. do kvásku vsypeme pol kila hladkej múky a 2 lyžičky soli (kopcovité)
  3. dobre premiesime, v prípade tuhosti pridávame vlažnú vodu
  4. necháme kysnúť asik 40 minút na teplom mieste, misu vždy prikryjeme utierkou
  5. po nakysnutí, cesto vyberieme z misy, rozdelíme na dve polovice.
  6. jednu polovicu položíme na plech vyložený papierom na pečenie a polejeme olivovým olejom, bruškami prstov potom cesto rozťahujeme na celý plech a podľa potreby pridávame olej. Focacciu následne posolíme morskou soľou, prípadne posypeme čerstvým nasekaným rozmarínom
  7. dáme do rúry predhriatej na 180 a pečieme asik 20min.. treba pozerať farbu, Focacciu nenecháme príliš zhnednúť, lebo potom rýchlo uschne a bude tvrdšia





1 komentár:

  1. Milujem focacciu, robíme ju aj "čistú" aj s rôznymi "posýpkami": čerstvé paradajky, sušené paradajky, čierne olivy, rôzne bylinky, parmezán... Mňaaam :-)

    OdpovedaťOdstrániť