Ide
o taliansku variantu chleba, je vhodná ako príloha ku šalátom, nátierkam
a v spojení s kvalitným olivovým olejom sa presuniete na okamih
do Toskánska
Potrebujeme: ½ kocky
kvasníc, lyžička cukru, ½ kg hladkej múky, soľ, cca 250ml vlažnej vody, olivový
olej, bylinky (rozmarín)
- pripravíme si kvások – do misky pridáme trochu teplej vody, lyžičku cukru a polovicu kocky kvasníc
- do kvásku vsypeme pol kila hladkej múky a 2 lyžičky soli (kopcovité)
- dobre premiesime, v prípade tuhosti pridávame vlažnú vodu
- necháme kysnúť asik 40 minút na teplom mieste, misu vždy prikryjeme utierkou
- po nakysnutí, cesto vyberieme z misy, rozdelíme na dve polovice.
- jednu polovicu položíme na plech vyložený papierom na pečenie a polejeme olivovým olejom, bruškami prstov potom cesto rozťahujeme na celý plech a podľa potreby pridávame olej. Focacciu následne posolíme morskou soľou, prípadne posypeme čerstvým nasekaným rozmarínom
- dáme do rúry predhriatej na 180 a pečieme asik 20min.. treba pozerať farbu, Focacciu nenecháme príliš zhnednúť, lebo potom rýchlo uschne a bude tvrdšia
Milujem focacciu, robíme ju aj "čistú" aj s rôznymi "posýpkami": čerstvé paradajky, sušené paradajky, čierne olivy, rôzne bylinky, parmezán... Mňaaam :-)
OdpovedaťOdstrániť