utorok 13. novembra 2012

Lekvár z duly

Dula je ovocie podobné buď jablku alebo hruške, rastie buď ako ker alebo nízky strom. V surovom stave je dula nejedlá, preto sa suší alebo sa z nej vyrábajú rôzne rôsoly, džemy, marmelády.

Potrebujeme: 1kg duly, 1/2kg cukru, kyselina citrónová, klinčeky.

Duly poriadne umyjeme, voda zbaví ovocie chĺpkov, ktoré sú na povrchu šupky. Nakrájame na malé kúsky (nešúpeme), zalejeme vodou tak, aby bolo ovocie zaliate. Pridáme lyžicu kyseliny citrónovej  a cca 8-10 klinčekov a varíme až do úplného rozvarenia, následne dulu prepasírujeme, pridáme cca 1/2kg cukru (podľa chuti) a varíme ďalšiu hodinu v odkrytom hrnci aby sa vyparila voda.Ak chcete mať dulu tuhšiu tak varte dlhšie.

Test hustoty: na tanierik si dajte malé množstvo lekváru, prstom cez neho prejdite a keď sa ešte spája tak je riedky a keď nie tak už má dobrú hustotu.

Horúci lekvár nalejte do pohárov, poháre preklopte-postavte na viečko a prikryte utierkou. Horúci lekvár "zadinstuje" viečko.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára