utorok 30. októbra 2012

Tekvicové variácie

Tekvicová polievka
Nie je nič príjemnejšie ako si uvariť počas jesene a sezóny polievku z tekvice hokaidó.
Hlávku tekvice nakrájate, ošúpete a zbavíte dužiny a semiačkov. Polievka sa môže variť dvoma spôsobmi, a to buď predpečením tekvice v rúre alebo priamym uvarením. Vyskúšala som už oba spôsoby a stále som na stope tomu naj :)

Poďme k tomu rýchlejšiemu - tekvicu nakrájame na menšie kúsky, osmahneme v hrnci na lyžici oleja (rastlinného, chuťovo neutrálneho), zalejeme vývarom, aby bola všetka tekvica zaliata a varíme asi pol hodinu, aby bola úplne mäkká. Polievku rozmixujeme a ochutíme podľa potreby (korenie, soľ).
Pre ešte jemnejšiu chuť môžeme pridať lyžicu hustej smotany na varenie, ak je polievka priíliš hustá, pridajte bežnú riedku smotanu na varenie a ešte prevarte. Podávame pokvapkané tekvicovým olejom a opečenými tekvicovými jadierkami.

Ako variáciu a na zmenu chuti pridajte do tekvicovej polievky chilli :)

Suroviny: hlávka tekvice, pár semiačok, tekvicový olej, vývar, soľ, korenie, smotana na varenie extra hustá (nepovinné)

Pečená tekvica a bataty
Tradičným spôsobom si ošúpeme, očistíme a nakrájame tekvicu na polmesiačiky hrubé 2cm. Ošúpeme 1 -2 bataty a nakrájame na kolieska o hrúbke 1cm. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pridáme čerstvo mleté farebné korenie, morskú soľ, pokvapkáme olivovým olejom a vodou (pol deci). Dáme piecť na 15-20 minút až kým nebudú obe mäkké.
Podávame so šalátom, k cestovinám, mäsku alebo úplne najlepšie samostatne :)

Suroviny: pol hlávky tekvice, 2 bataty, soľ, korenie, olivový olej









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára