Ano, dnes sem dávam klasický recept s rokmi overenou receptúrou :)
Tento rok som halušky robila 2-krát. Oba prípady sa mi spájajú s veľmi príjemnými chviľami.
Prvý raz som ich robila pre 12 ľudí na skvelej lyžovačke s "Kamiksákmi", bolo tam kopec šikovných rúk, takže to bola celkom brnkačka. Druhými haluškami som uspokojovala chute mojej tehotnej kamošky Ajky žijúcej v Zurichu. Týmto pozdravujem čerstvo narodeného Adamka.
Potrebujeme: 1kg zemiakov (Varný typ "C"), pol kila polohrubej múky, soľ, slaninka, 20dkg bryndze, kyslá smotana
(asik pre 6 ľudí)
Surové zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Zmiešame s múkou a poriadne osolíme. Nebojte sa pridať aj 2 čajové lyžičky. Múku pridávame postupne a zapracuvávame do cesta. Cesto nesmie byť riedke ani príliš tuhé.
Medzitým privedieme do varu osolenú vodu vo väčšom hrnci. Následne vyrobíme halušky buď cez haluškovač alebo hádzaním z dosky. Verím, že keby naše staré mamy poznali haluškovač, tak už by ich inak nerobili :) Haluštičky sú malé, chutné, jedna ako druhá. Ale teraz som odbočila - takže , do vriacej vody hádžeme halušky, občas premiešame aby sa nezlepili. Po cca dvoch minútkach vystúpia na povrch. Halušky vyberieme sitkom a dáme do misky. Takým istým spôsobom spracujeme zbytok cesta. Podľa množstva cesta to môžme takto robiť aj 3-4 krát.
Slaninku nakrájame na kocky a poriadne vypečieme.
V miske dobre vymiešame bryndzu s kyslou smotankou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára