pondelok 9. apríla 2012

Špagety s Medvedím cesnakom

Skoro z jari, približne od polovice marca sa začína v lesoch pri potokoch objavovať Medvedí cesnak. V BA ho nájdete v Horskom parku alebo na Železnej studničke. Listy majú podlhovastý tvar a podobajú sa konvalinkám, ale Medvedí cesnak má nezameniteľnú cesnakovú arómu. Zbiera sa keď ešte nekvitne, potom sú už listy horké. Medvedí cesnak posilňuje organizmus a vyháňa z tela parazity.

Medvedí cesnak som objavila minulý rok. Dá sa nasekať a zamraziť, posypať ním maslový chlieb alebo urobiť pesto - rozmixovala som ho spolu s píniovými orieškami a olivovým olejom.

Teraz mi pomohol ako perfektná prísada do cestovín.
Potrebujeme (pre 3 osoby): 3/4 balíka špagiet (inak čo najviac neznášam je keď mi v tom balíku taká štipka ostane:) ), viazaničku Medvedieho cesnaku, cca 10 dkgy údenej sušenej šunky, 2 strúčiky cesnaku,  2 smotany na varenie (á 250ml), soľ, korenie.
Ako prvá je predpríprava - nadrobno nakrájame sušenú šunku, nasekáme medvedí cesnak a normálny cesnak. Medvedieho cesnaku si nechajte trošku stranou na záverečné posypanie.
Do panvice dáme trošku olivového oleja, pridáme sušenú šunku a 3 minútky ju opečieme. Následne pridáme Medvedí cesnak a po jednej minúte i cesnak. Normálny cesnak musí ísť vždy nakoniec inak zhorkne a pokazí to pokrm. Následne pridáme smotany, necháme ich prevrieť 2 minútky nech sa trošku odparí voda, okoreníme. So soľou opatrne, sušená šunka býva obyčajne dosť slaná. Ak to preženiete, napravíte to opäť pridaním mlieka/smotany. Do panvice pridajte uvarené špagety, všetko premiešajte.
Na tanieri cestoviny posypte čerstvým Medvedím cesnakom a parmezánom, ja som mala v tom čase iba Le Gruyére, a možno, že to bolo dokonca i lepšie riešenie.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára